İlk yazılışı Haziran 2019. Biraz güncelleme gelsin:
“Abur cuburu hallettik de minicik sakız mı kusur kaldı?” demeyin. Dereyi geçip çayda boğuluyor değilim. 🙄 Gerekçeli sebebim var.
Oğlumun geçmiş dönem kulak ağrıları bize öğretti ki temel sorun kulak iltihabı değil ama sürekli tıkalı olan burnun (geniz eti) baskı yapması…Öte yandan küçük yaşlardaki çocuklarda östaki borusunun yapısı…Kısa ve eğimi az. Burun tıkanınca kulak ağrısı cepte.
Tıpkı uçağa binince kulak tıkanması (uçak içindeki basınca östaki borumuzun uyum gösterememesinden kaynaklanan kulak tıkanıklığı) yaşayanlara önerdikleri gibi, oğluma da daha 4.5 yaşında iken sakız çiğnemek önerildi. Amaç hep “yutkunmayı arttırmak”. Derken bir dönem, sakız bağımlısı oldu. Şekersiz de alsak bir aroması oluyor ve dahası, elime hangi sakızı alsam titanyum dioksit deposu. Ben diyeyim 5, siz deyin 10 sakız gidiyor günde. Bazı aile büyüklerinden paketlerce alanlar olmuş. Hıdırellez’de “1.000 SAKIZ” dileği yazmıştı, hatırlayan vardır. Ah Kaan. Bkz: Foto.2 🤦
Renklendirici, tatlandırıcı, nem alıcı, parlatıcı, şellak, sentetik mum, DOĞALA ÖZDEŞ (oh, doğal diyor, yaşadık! Bu konuda rekombinant D.N.A. hk Aidin Salih kitabına bakınız.) aroma vb derken bu denli sık çiğneyenler için düşünülmesinde fayda var.
Sonra şekersiz olup tatlandırıcı içerenler…İnsulin metabolizmasını etkiliyor. Ve hatta (yağ yakan hormon) leptin salınımını dahi “gıda gelmiş” gibi engelliyor. Çiğnemenin kendisi, sindirimin ilk adımı malûm.
MAYA: Ne sevimli! Sakız mayası, reçine filandır, değil mi? Bu maya bir kombin, biz içinden ikisini çekelim: Parafin ve kauçuk. Evet kauçuk.
Kauçuk alerjisine dikkat. Lateks alerjisi diyelim biz ona. Neye benzer belirtileri? Kurdeşen, ciltte kaşıntı, kabarma, burun akıntısı, hapşırma, göz iltihabı, astım semptomları dahil solunum problemleri, nefes darlığı, hatta (dünyada her maddenin herhangi birinde sebep olabileceği gibi) anafilaksi.
Eyvah, bittik (!) diye yazmıyorum bunları, ama akla en son sakız gelir herhalde, bilhassa her gıdayı özenle eledikleri diyetler uygulayan ailelerde. Bilelim istedim.
Alternatif neler olabilir?
KENGER SAKIZI. Çok sayıda yorum gelmiştu ilk yazdığımda. Doğu Anadolu’da yaygınmış. Kenger bitkisi kökünden yapılıyormuş. Epey sert. Bulmak kolay değil.
BAF SAKIZI. Kıbrıs’a özel. Tıpkı çam sakızı gibi bir ağacın reçinesi. Çok lezzetli, şekerim @bibliomama sayesinde tattım. Damla sakızının yumuşak ve daha lezzetli olanı bence.
DAMLA SAKIZI. Kaç derde deva. (Onun yazısı ayrı, blogda.) İmkânı olan, çocuklarına bunları teklif etsin ve mutlaka paketli olanların içindekilerini okusun derim. 10-30 civarı madde göreceksiniz. Şaşırmayın. Paket okumaktan zarar gelmez. 🦋
Merih Hanım merhaba . 1.5 yaşında Kızım kansızlık var dedi doktor değerleri çok düşük dedi . Kan ilacı verdi fakat ben kullanmayı hiç istemiyorum hem dişleri çürümesinden hem de içerisinin temiz olmayışından. Bu konuda tavsiyeniz var mıdır ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim sevgiler