Kişisel merak sonucu bir anket yaptım: Acaba benim gibi, çocukken bademcik + geniz eti alınmış ve romatizmadan muzdarip kişiler var mı görmek istedim. Otoimmun hastalık da diyebilirdim ama romatizma özelinde sordum.

Çeşitli araştırmalar var: Biri; “bademcik-deniz eti (adenotonsillectomy) ameliyatı olmak artritin gerilemesine/belirtilerin azalmasına sebep oluyor” diyor. Diğeri; “hiçbir bağlantı yok” diyor. Öteki; “elbette bağlantı var” diyor ve ekliyor: “Bademcik enfeksiyonlarını genellikle küçük eklemlerdeki tutulma ve ağrılar (poliartrit) izler. Enfeksiyon için kullanılan antibiyotikler ise artritin ilerlemesine sebep olur. (Kısır döngü. Bozulan bağırsak florası…) Ama ameliyatla rahatlar.” Vs.

Doktor değilim. Bu yazının amacı asla bademcik ameliyatı olun veya olmayın değil. Mecburiyet durumunda doktorunuz ne önerirse o. Fakat varmak istediğim nokta başka: Hep alerjiden söz ediyoruz; kritik olduğu tartışmasız. Ama gıda intoleransı da daha sinsi ve anlaşılması oldukça zor tezahür edebiliyor. Geçmişe baktığımda; boyu uzun, kemikleri sağlam (!) olsun diye bol süt içirilen, Selanik kökleri nedeniyle hamur işinden uzak tutulmayan bir çocuk görüyorum. Gluten ve kazein baş rolde. Çok ateşlenirdim ve kulaklarım gece boyu ağrırdı. Burnum tıkalıydı, bademcikler hep iltihaplıydı. Ameliyat olMAma ihtimalim için, İstanbul ve Ankara’ya bile götürüldüğümü hatırlıyorum. Ama bir konsensüse varılmıştı: Ameliyat olmazsam sağır olabilirmişim. Operasyon sonrası ateş, kulak ağrısı hepsi bitti. Üniversiteye dek antibiyotik içtiğimi hatırlamıyorum. Ama tarifi güç diz ağrısı/ödem ve dizlerde güçsüzlük her zaman benimleydi. Ne zaman ki ev yemeklerinden fastfooda kaydım, 20li yaşlardan itibaren eklemler coştu.

Ağlayan bir bebeği emzikle susturmak mı doğrusu, yardım isteyen elin üzerini örtmek mi, alarm zilini söküp atmak mı? Bademcikler önemli bariyerler ve bize sürekli bir şey anlatmaya çalışmış küçüklüğümde. Ateşi ilaçla düşürmek neyse, bademciği aldırıp şikâyet silsilesinden kurtulmak veya öksürüğü ilaçla durdurmak da o, bağışıklığı baskılayan ilaç almak da. Ya bol süt idiyse buna sebep, ya un kavrulan anneanne çorbaları veya fırında tüten börekler? Bir gıda, pekâlâ bunu yapabilir. Sürekli geniz akıntısı, kronik boğaz iltihabı bize beslenmeyi de işaret ediyor olabilir ev tozunu da.

Kök nedene bakmadan, bataklığı kurutmadan ilerlersek bademcik sonlanır; ama belki bu kez eklem iltihaplanır ve buyurun size romatizma veya HERHANGİ bir otoimmun hastalık. Bu kadar mı zor bu durumdaki bir çocuğun diyetle nereye gelebileceğini izlemek? 30 sene evvel değildi; ama şimdi pek çok doktor pastörizenin zararlarını, alerji veya gıda intoleransının yapabileceklerini, eliminasyon diyetinin ne demek olduğunu biliyor. Denemeye değmez mi? Düşman geliyor diyen kendi muhafızını öldürmek nedir? O muhafız düşmanla işbirliği içindeyse, bakın bu ayrı, ama biraz kolaya kaçıyoruz sanki.

1 Yorum

  1. Merhaba, 4.5 yasinda bir oglum var. Bir gece kulaklarim agliyor diyerek uyandi, bogazina baktigimizda bademciklerin cok buyudugunu yutkunmakta zorlandigini farkettik. Birkac gun takviyelerle destekledik fakat genizden konusmaya baslayinca bir kbb uzmanina gorunduk. Oglumu muayene ettiginde 28 yillik meslek hayatinda gordugu en buyuk geniz eti oldugunu direk alinmasi ve bademciklerinde traslanmasi gerektigini soyledi. Ben saskindim dusunecegimizi soyleyip ayrildik ordan. Bu arada oglum gece agzi acik uyumaya ve horlamaya basladi, birkac kez nefes alamayip sicradigini farkettim. Kıymetli onerilerle Kbb doktoru Mehmet Ali Sehitoglu’na gittik hemen. Kendisinin cocuklarla iletisimi harika. Muayene etti, kulaklarinda fazlaca kir biriktigini soyledi ve nazikce temizledi (ilk gittigimiz dr cok kir birikmis gorunuyor deyip temizlemeye gerek duymamisti) temizledikten sonra oglum oksurmeye basladi ve biraz sesi acildi. Sonrasinda bana kulaklarda problem olmadigini, geniz etinin hava kirliligi, alerjenler, ev tozu akarlarina bagli olarak sisebilecegini 8 yasindan itibaren zaten kendi kendine kuculdugunu operasyon yapmaya gerek olmadigimi soyledi ve biz derin bir nefes aldik. Bir kitabi acip bademcik fotograflari gosterdi, bir karede oglumun tum bogazini kaplayan buyumus bademcikleri vardi bak dedi bu normal bir bademcik buyumesi, alinmasi gerektigi anlamina gelmez, herkesin kucuk olacak diye birsey yok gayet saglikli oglun ilac dahi vermeyecegim sana dedi☺️ Cocuk soguktan hastalanmaz kalin giydirme, terlerse de muhakkak degistir terli birakma yeter dedi. Ve dr beyle gorusmemizin ardindan sesi eski haline dondu, alerjenleride hayatimizdan cikarmaya basladikca uyku kalitesi iyilesmeye basladi. Mehmet Ali Beye gitmemis olsaydik ve ilk dr yorumuyla operasyon olsaydi oglum, vucudun savunma sisteminin en onemli ikilisi geniz eti/bademcik kaybetmis olacaktik. Bu problemi yasayan herkesin bizim gibi ameliyata gerek olmadan sifa bulmasini diliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz