Galiba lahanagillerle başı dertte olan tek ben değilim. 1’i yazamadan 2’yi yazdım.

Nefret demek istemiyorum; nimete haksızlık ve günah olur. Ama brüksel lahanası, brokoli ve karnabahara hissettiğim bu. Yutamıyorum dahi.

Çivi çiviyi söker misali her hafta brokolisiz, karnabaharsız dönmez oldum alışverişten. “Sizi yenecem lahanagiller” demiştim, o yoldayım. Hepsinin mücverini yaptım evdeki malzemelerle. Bir ara yazmaya çalışırım.

Karnabaharı ise kısır veya pilavını yapmak üzere almıştım. Tam o sırada @fitmuhendisce Canan hnm, Karnabahar Lazanya tarifi paylaştı. Hadi dedim; eşime pırasayı severek yedirmişse bana da karnabahar yedirebilir pekâlâ. En azından yutabilsem kârdır diye geçirdim yine de içimden.

Ama yutmak ne kelime! Öyle güzel oldu ki 2 dilim almışım. Hiç kokusu kalmadı ve hâlâ aklım almıyor limon mucizesi mi diye. Gerçekten lazanya gibi.

Orijinal tarifin ekran görüntüsünü, çoklu fotoda görebilirsiniz. Ufak tefek farklılıklar var, süt yerine az yoğurt veya karnabaharın suyunu sıkmadan kullanmam gibi.

Tarifi:
1 karnabaharı yıkayıp ağaçlara ayırıp rondoda bulgur gibi küçülttüm. (Biraz büyüktü, 2 tepsi çıktı.) Biraz tuz ve baharat attım. 1 limon sıktım. Karıştırdım.

O esnada 2 adet soğan, sarımsak, dereotu, envai çeşit baharat, tuz ve biber salçası ile kıymalı harç pişti. İçine biraz da çam fıstığı.

Zeytinyağı ile yağladığım dikdörtgen borcama karnabaharın bir kısmını yaydım. Üzerini harç ve sonra yine karnabaharla kapladım, bastırarak şekil verdim.

Ayrı kapta; 2 yumurta, 2 yemek kş. yoğurt, 2 yemek kş. zeytinyağı ve tuz karıştırıp karışıma döktüm. Susamla süsledim.

165C fırına attım. 1 saate yakın sürdü pişmesi, sürekli kontrollü. Kapatmaya yakın taze kaşarla donattım.

Çok ama çok lezzetli oldu.
Lahanagilleri, eğer otoimmün hastalığınız da varsa çiğ değil az pişmiş yemek öneriliyor. Öyle tüketemiyorum maalesef, ama bu tarife ba-yıl-dım. Oğlum pilav dedi. Evet dedim. Karnabahar pilavı. Yalan mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz