Biraz canım sıkılıyor… Ben bambaşka bir şey anlatacağım, ama ya konu “Sevim koş, Merih selülite çare anlatmış!”a indirgenirse? Selüliti buraya park edelim ve başlayalım.
Konumuz ANANAS! Bu lezzetli meyve aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla ilaç! Ve konumuz aynı zamanda iltihap. -itis/-it eki vardı hani… Tıbbi terminolojide iltihap bildirirdi; farenjit, tonsilit, periartrit, hepatit, gastroenterit hatta selülit. Sindirim enzimi olarak bilinen ama başlı başına iltihap-savar olan bir mucizeye bakalım şimdi.
Birkaç ay evvel yazmaya karar verdiğim ama önce deneyerek kendimde izlemek istediğim ‘bromelain’i, 2 kutu devirip 3.ye başladığıma göre yazabilirim. Ananas, bromelain enzimi dünyasındaki en zengin kaynaklardan biri.
50’li yıllarda, terapötik bir ilaç olarak tanıtılan Bromelain, ananastan (gövde ve bitki suyu) elde edilen proteolitik (protein parçalayıcı) enzimler ailesinin genel adı. Aslında bir ilaç değil, doğal bir takviye olarak kabul edilir, bu nedenle FDA tarafından düzenlenmemiştir (Allah korumuş).
İltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmak, yara iyileşmesini desteklemek, sindirimi kolaylaştırmak, kas veya eklem ağrısını azaltmak, kalp sağlığına fayda sağlamak, alerjileri veya astımı azaltmak gibi temel faydalarına değinilen bromelaine atfedilen geniş ve ciddi kullanım alanları var:
Gelişmiş sindirim etkisi. Bromelain geniş bir pH aralığında aktif; yani hem midede hem de ince bağırsakta etkili.
Anti-enflamatuar (iltihap önleyici) aktivite.
Trombosit agregasyon inhibisyonu (plazma aktive edici etkisi nedeniyle). Yani pıhtılaşma önleyici, kan seyreltici etki. Bu kısma çok dikkat!
Bağırsak geçirgenliği üzerindeki etkisi, mukolitik (balgamı eriten, yoğunluğunu azaltan) etkileri ve ayrıca tedavi sırasında antibiyotiklerin serum düzeylerini arttıran (bromelainin de kendi antibiyotik) etkisi olduğu gösterilmiştir.
Bromelain; yaralanma veya ameliyat nedeniyle şişme ve iltihaplanma tedavisinde ve yüz şişmesi ve hematom gibi boksla ilgili yaralanmalarda incelenmiş. Ayrıca ağrılı adet görme, akut sinüzit, mide ülseri, hem kardiyovasküler hem de dolaşım sistemi semptomları, merkezi retina damarlarında tromboembolizm ve yara iyileşmesini kısaltmada olumlu etkileri olduğu gösterilmiş.
Bromelain, IgE aracılı solunum ve gastrointestinal alerjik reaksiyonların yanı sıra papain, buğday, çavdar ve çimen ve huş poleni ile çapraz reaksiyonları indükleyebilir. Bu sebeple ananas alerjisi olup olmadığı kişiye sorulur ve küçük dozlarla denenir.
Bromelain, magnezyum (citrate), nac vb ürünleri görmek için tıklayınız: https://app.hps.im/d7ct/63fa00c6 #reklam
Zurnanın zırt dediği yer: Dozaj!
Bromelain günde 160 mg kadar düşük dozlarda etkili olabilir, ancak en büyük etkinliği günde 750-1.000 mg dozlarda görülür. Çoğu çalışma, enzimin günde dört farklı zamanda alındığında en iyi sonuçları gösterdiğini belirtiyor.
Her gün ne kadar bromelain almalı? En yaygın olarak reçete edilen dozaj günlük 200-2.000 miligram (genellikle günde yaklaşık 500-800 miligram) arasındadır. Bununla birlikte, çeşitli durumlar için birçok doktor başka dozajlar önerebilir. Tedavi edilen duruma bağlı olarak aşağıda önerilen bromelain dozajları verilmiştir:
Artrit tedavisi için: Günde 1-2 kez alınan 400 mg
Alerjilere yardımcı olmak için: Günde 1.000 mg bromelain ve kuersetin
Kanseri önlemeye yardımcı olmak için: Günde 2.000 mg, ideal olarak diğer proteolitik enzimlerle birlikte
Sindirimi iyileştirmek için: Yemeklerle birlikte günde 3 kez alınan 500 mg
Ameliyatla iyileşmeye yardımcı olmak için: Öğünler arasında günde 3 kez 1000 mg alınır.
Sindirimi iyileştirmek için almıyorsak, bromelain aç karnına alınmalıdır. Sindirim amaçlı kullanıyorsanız yemeklerle birlikte alınır.
KRİTİK OLAN ŞU: Bromelain’i proteinin parçalanmasına yardımcı olmak için yemeklerle birlikte; ANCAK iltihabı, sinüs problemlerini, pıhtılaşma sorununu ve daha fazlasını önlemek için öğünler arasında almak gerekli. Yani ideali aç karnına almak veya gece yatarken nispeten boş mideye almak.
Örneğin kahvaltı öncesi, sabah kalkınca ilk iş olarak almış iseniz, en az 1 saat protein içeren bir şey yememek/içmemek gerekli. Yok kahvaltı sonrası almayı planladıysanız, kahvaltıdan sonraki en az 2 saat BOYUNCA protein içeren bir şey yiyip içmemeli, bromelain’i öyle almalı ve yine aldıktan sonraki ilk 1 saat, protein içeren gıda almamak gerekli. Örneğin süte kahve mi içiyorsunuz, çikolata mı yiyorsunuz dikkat.
Midesi hassas olanların çok dikkat etmesi gerekiyor, rahatsızlık yaratabilir. O sebeple daima düşük doz ve sıklık ile başlanır. İlk kutuya ben, “kahvaltı+en az 2 saat sonra 1 tablet” olacak şekilde sabah ve “gece yatarken 1 tablet” şeklinde başladım. 2 hafta kadar sonra günde 3 adede çıktım; öğlenleri bromelain alımı öncesinde (2 saat) ve sonrasında (en az 1 saat) su dışında bir şey tüketmedim… 2. kutuda ise sabah ilk iş bromelain alıp 1 saat kadar sonra kahvaltı ettim. Öğlen ve gece aynen devam ettim. Halen günde 3 adet kullanıyorum. Midemde gastrit olmasına karşın temkinli olarak başladım ve devam ettim.
Peki tam olarak ne yapıyor? Sinsi iltihapları kurutuyor, derin çalışıyor. Her zaman CRPyi yüksek göremezsiniz. Örneğin benim yaşadığım tür iltihaplı romatizmada, vücutta kronik bir iltihap var. Ama CRP sadece akut alevlenmelerde yüksek. Onun dışında her zaman kan testinde yüksek olarak göremezsiniz. Ama eklemlerin zonklaması ve bazen de ödemler, size yağmurun gelmekte olduğunu rahatlıkla haber verebilir.
Bromelain’in Neleri İyileştirdiğini Biliyorum Karpal tünel sendromu, siyatik, fibromiyaljiyi kökten hallettiği vakaları, yurtdışında naturapat olarak görev yapan arkadaşımdan biliyorum. Yoksa buralarda “selülit ilacı”ndan ötede bilinirliği yoktu, söz meclisten dışarı. Farkındalığım sayesinde arttı. (Türkiye’den danışan kabul etmiyor ve kurumsal IG adresi de vakti de yok, söylemiş ve selam vermiş olayım. Canım N.Ş.)
Hazımsızlıktan alerjiye kadar her şeyi tedavi etmek için doğal bir çare olarak yaygın olarak kullanılan ananas, yalnızca bu enzimle değil, aynı zamanda C vitamini, B1 vitamini, potasyum, manganez ve bitkisel besinlerle de dolu.
Literatürde şu kullanımlar görülmüş;
Burkulan ayak bilekleri
Tendinit
Alerjiler
Artrit, eklem ağrısı ve osteoartrit
Mide ekşimesi veya ishal gibi sindirim sorunları
Kardiyovasküler bozukluklar
Astım
Otoimmün hastalıklar
Enflamatuar barsak hastalığı
Bronşit ve sinüzit gibi sinüs enfeksiyonları
Cerrahi travma ve cilt yaralarının veya yanıklarının yavaş iyileşmesi
İlaçların, özellikle antibiyotiklerin zayıf emilimi ve ilaç kullanımına bağlı semptomlar
Kanserde ise, bromelain ilavesinin kanser hücrelerinin ölümünü arttırdığı görülmüş.
Midede ülser-gastrit varsa dikkat diyoruz ama bir de şu tarafı var:
“Hazımsızlık veya mide-bağırsak rahatsızlığınız varsa bromelain neden sizin için iyidir? Çünkü özellikle proteinleri sindirmeye yardımcı olan bir enzimdir ve vücudunuzun besinleri ve hatta ilaçları daha verimli bir şekilde emmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.” diyor Dr Axe.
Ne diyorduk? Homini gırtlak yiyip sedanter yaşayıp sadece o veya bu ilaçtan/maddeden medet ummak yerine; elbette evvela uyku düzenimize (gece onarımı) ve iltihabı körüklemeyen tarzda beslenmemize de dikkat etmeli. Ve bu gibi ürünleri de DOKTOR OLMAYAN ve TAVSİYE VERMEYEN Merih’ten duyup derhal uygulamak yerine, araştırmak ve doktorunuza danışarak gerekirse beslenmenize dahil etmek olabilir sonraki rotanız.
Kimler dikkat etmeli? Halihazırda kan sulandırıcı ilaç alanlar. Hamileler.
Riskler ve Yan Etkiler
Bromelain genellikle iyi tolere edilir ve yan etkilere neden olması olası değildir. Bununla birlikte, bu enzimi almanın güvenli olmadığı bazı durumlar vardır. Kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olduğu için, kan inceltici ilaçlar alıyorsanız ekstra ananas veya bromelain takviyeleri tüketirken özellikle dikkatli olmanız önemlidir. Aynısı ameliyat için de geçerlidir: Kanama riskini artırabileceğinden önce doktorunuzla konuşmadığınız sürece ameliyattan hemen sonra almaktan kaçının.
Bu enzimle ilişkili yan etkiler genellikle mide bulantısı, dışkı değişikliği ve gaz artışı gibi gastrointestinal semptomları içerir. Bromelain alerjisi semptomları mümkündür ve kaşıntılı ağız veya cilt, döküntü geliştirme, nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı ve sulu gözleri içerebilir.
Yeni şahit olduğum bir vakayı daha anlatayım. Bir doktor arkadaş, cvd aşıları olmuştu. Ancak daha evvel hiç yaşamadığı ve gezici türde şiddetli ağrılar yaşamaya başlamış. Aklınıza gelebilecek her maddeyi, kas testiyle ve yine birkaç doktorla konsülte ederek denemiş; ancak netice alamamış. Oldukça bitkin ve konsantre olamaz haldeydi. El ve göz koordinasyonunun üst düzey olmasını gerektiren bir branşı var. Bir sohbette öğrendim tümünü ve bromalain deneyip denemediğini sordum, denememişti. Kas testiyle olumlu yanıt aldı ve kullanmaya başladı. Sonuç çok başarılı. Kas testine göre, günde 1 adedi tolere edebilir çıktı ve düzenli kontrol ederek dozu gerekirse kademeli (teste göre) arttırarak kullanmaya devam edecek.
Enzimin çok ötesinde ve yukarıda tarif ettiğim kullanıma dikkat edildiğinde “derin çalışan” etkili bir iltihap kurutucudur özetle.
Peki ne kadar süre kullanmak gerek? O da kişiye özel. Ben ankilozan spondilit teşhisim sebebiyle 3. kutuya ara vermeden geçtim. İlaveten magnezyum da alıyorum, çünkü benimki gibi bünyelerde kabıza yatkınlık yapabilir bromelain. Kendinizi gözleyerek magnezyumu da eklemeyi değerlendirebilirsiniz.
İdeali hepimizin kas testiyle düzenli kontrol etmesi. Ben başladığımda böyle bir test üzerine başlamadım. Ürünün akut hastalıklarda (gribal hallerde), iltihap kurutucu etkisini de görerek denemek istedim.
Umulmadık fayda sağlayabilirsiniz. Şaşırmayın.
Başladık, peki ne zaman bırakalım? Hayat boyu mu içeceğiz? İyileşme hissedildiği sürece ve/ya problem bitene dek… Gerekirse mide zorlanırsa doz düşürülür veya ara verilip sonra başlanır.
Ayrıca özel bir problem olmasa dahi profilaktik (tedbiren/önleyici) olarak ara ara; örneğin ayda 1 hafta veya sadece sabahları 1 kapsül de fayda sağlar. Zira günümüzde hepimizin enflamasyon sorunu var.
Son hatırlatma: Sindirimi iyileştirmek için almıyorsanız, bromelain aç karnına alınmalıdır. Sindirim amaçlı kullanıyorsanız yemeklerle birlikte alınır.
Selülit diyorduk? Canım o da bir nevi iltihap olduğu için bromelain denilince akla ilk o geliyor. Tüm bunlar olurken bir de bakıyorsunuz selülitler gidiveriyor. Böyle yan etki dostlar başına. 😊
Aslında yazı bitti… Ama…
Okumaya üşenmeyenler için bromelain hakkında diğer bilgiler:
Enflamatuar bağırsak hastalığı
Ülseratif kolit
Helicobactor pylori enfeksiyonlarına bağlı dispepsi veya peptik ülserler
Kolon kanseri
Kabızlık
Crohn hastalığı
Göğüste ağrılı yanma hissi
Cilt yaralarını ve yanıklarını tedavi
İshal
Alerjiler ve Astım:
Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisi , bromelainin astımdan muzdarip fareleri nasıl etkilediğini araştıran bir çalışmanın sonuçlarını vurguladı. Çalışma bazı ilginç sonuçlar verdi – örneğin, bromelainin alerjik duyarlılığı azalttığı ve solunum yollarını etkileyen diğer inflamatuar yanıtların gelişimini durdurduğu gibi.
Bu bulgular, bu enzimin tüm bağışıklık sistemini modüle etmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Aslında hiperaktif, aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemi olan kök nedene değinerek alerjilerin önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, tıkalı/burun akıntısı, kaşıntılı gözler, şişmiş lenf düğümleri, tıkanıklık ve nefes almada zorluk gibi semptomlardan muzdarip çoğu kişiye yardımcı olur.
Sinüs Enfeksiyonlarını (Rinosinüzit) Önlemeye veya Tedavi Etmeye Yardımcı
Almanya’daki Köln Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, günlük bir bromelain dozunun (600 miligram tablet) kronik sinüzitten (sinüs iltihabı) muzdarip insanlara yardımcı olup olmayacağını görmek için 12 hastayı aldı. Ameliyat etti ve onları üç ay boyunca bromelain ile tedavi etti. Aşağıdaki bromelain faydalarını keşfettiler: Toplam semptom skorları düzeldi, toplam rinoskopi skorları düzeldi, genel yaşam kalitesi arttı ve bildirilen herhangi bir yan etki olmadı.
Ameliyat çoğu zaman sinüzit tedavisinde etkisiz olabileceğinden bu araştırma kronik sinüs problemlerinden muzdarip insanlara çok fazla umut getiriyor.
Eklem Ağrısını Azaltmaya Yardımcı
Güçlü anti-inflamatuar ve analjezik özelliklerinden dolayı bromelain, akut veya kronik eklem ağrısını azaltmak için harikadır. Sağlık ve Tıpta Alternatif Tedaviler dergisi , dejeneratif omurga veya ağrılı eklem rahatsızlıkları olan 42 osteoartrit hastasını değerlendiren bir araştırma denemesi yayınladı.
Hastalara aç karnına (akut veya kronik ağrı olup olmadığına bağlı olarak) günde iki ila üç kez iki 650 miligram bromelain kapsülü verildi. Araştırmacılar, akut ağrı ile uğraşan katılımcılarda ağrının yüzde 60, kronik rahatsızlıkları olanlarda ise yüzde 50’den fazla azaldığını keşfettiler. Araştırmacıların vardığı sonuç şuydu: “Bromelain’in anti-inflamatuar ve analjezik özellikler gösterdiği ve osteoartrit için daha güvenli bir alternatif veya yardımcı tedavi sağlayabileceği gösterildi.”
Bromelain, magnezyum (citrate), nac vb ürünleri görmek için tıklayınız: https://app.hps.im/d7ct/63fa00c6 #reklam
Allah sizden razı olsun Merih hanım 💙 💙 💙 21. Yy Hızırı gibisiniz. Bilginin zekatını bu kadar güzel veren başka kimseyi tanımıyorum. Klonlama ülkemizde başlarsa öncelikle sizi klonlayalım. 😂 Hayalimdeki ideal sağlık bakanı sizsiniz. Ömrünüz uzun vaktiniz bereketli olsun 💐 💐 💐
Bi hastalığım yok şükür ama ne okumam biter ne de araştırmam, sen bana vesilesin, ben ihtiyacı olana, zincirin baş kaynağı olana dualar katmerlenerek ulaştığına inancım tam… sevgi ve sağlık seninle olsun… 💐
Allah emekleriniz boşa çıkarmasın. Ne kadar özenli bir yazı ince ayrı taşına kAdar sayenizde birçok şeyi öğreniyorum. Sarımsaklı yağınızla başladık. Gerisi de geliyor ☺️
Bu tableti nerden temin edebilirim
Ben de AS liyim . İlk kutudayım ve daha şimdiden bile ağrılarda belirgin azalma var şu femurlardakilerde azalırsa harika olacak en çok sonuç beklediğim şu bi türlü bitmeyen alerjik astım öksürüğü 😣 bakalım güzel sonuçlar yaşayalım inşallah . Yine duacınım can Merih 🙏ömrüne bereket 🤲
Merhaba bende Tedavimin bir kısmına dahil ettiğim Bromelainden bahsetmek isterim Eylül ayında kıl dönmesi ameliyatı oldum sonrasında ödem oluştu doktora kontrol için gittiğim zaman ameliyatın olmadığını ve tekrar yapılması gerektiğini söyledi ve ameliyat tarihi verdiler.
Tekrardan ameliyat olmak istemediğim için doğal yöntemler ile şifa bulmaya karar verdim eğer üstesinden gelemezsem ameliyat olurum düşüncesi ile ameliyata 1 gün kala doktoruma gittim konuştum ve ameliyattan vazgeçtiğimi söyleyerek ameliyatı iptal ettik.
Aynı hafta sülük tedavisine başladım ve 5 seans sülük tedavisinin hemen sonrasında bromelain içmeye başladım ve ödem hiç bir şikayetim kalmayacak şekilde tamamen yok oldu. Bende yaşamış olduğum bu olumlu süreci okuyuculara katkısı olur düşüncesiyle paylaşmak istedim. Herkese sağlık ve şifa dilerim.
Canım kızkardeş,artık eminim Allah sorularıma cevap diye göndermiş seni,ama asıl merak ettiğim,normal hayatta adla karşılaşmayacak iki insan sen ve ben, Allah’ın ikramı olarak seni benim karşıma karşıma çıkardı.Çünkü ben ne hayr işlesem bu nimete karşılık olmaz.Sayende hem ruh sağlığım hem de beden sağlığım gün geçtikçe artıyor.Covit bile tavsiyelerinle çabucak sorunsuz bitti gitti.Hele tanışmamıza vesile olan ameliyattan kurtuluşum ayrı bir mucize benim için.Rabbim ebeden razı olsun canım kızkardeş.
Hatta şimdi Bromelaini deneyimleyeceğim, çünkü bu dönemde sağlıkla 15 kilo verdim ve artık selülitlerde gitsin değil mi😀
Ben de sabırsızlanıyorum. Biran önce bitireyim kutuyu diye. Şimdilik gözlemim burun içini kurutuyor. Bu etki antihistaminik kullanırken de oluyordu. Yumuşak balgam çıkarttırıyor. Kulak içi ve boğazda kaşıntıya etki etmedi henüz. Bir de göz torbalarına… Ki göz torbaları önemli bir gösterge olacak benim için. Dozu azsltmıştım. Bugün itibari ile iki sefer alacağım. Bilim adamı hassasiyeti ile inceliyorum. Rehberliğin ve hatırlatmalar çok değerleri. Teşekkür ederim 🙏✨
Kızım 6 yaşında astım hastası acaba kullanabilirmi? Diz ayarlaması nasıl olmalı. Yada drlar bu konuda yardımcı olur mu.
Acaba candida için de işe yarar mı? Onun sebep olduğu semptomları azaltır belki.. yoruldum artık, bir ümit…
Emeğinize sağlık, zamanınıza bereket 🤲🏻
Merih hanım sizin gibi As yi misafir ediyorum bedenimde,kullanmaya sayenizde başladım ağrılar hafifledi ,vücut şişliği gitti .tavsiyenizle homeopati tedavide alıyorum ve mr sonuçlarım şaşırtıcı durumda şuan, teşhis doğrumu acaba diye şüpheye düştü drlarim ( ramatologlar) .. iyiki varsınız var olunda daima
Merih Hanım sizi instagramda “Merih Kafası” hesabıyla takip ediyorum ve bütün postlarınızı dikkatlice takip ediyorum. 9-10 senedir hasıl olan alejik rinitle mücadele ediyorum. Gün aşırı ilaç kullanmaktan ve alerjinin etkilerinden yoruldum. Bromelain yazınızı gördükten sonra alerji için denemeye karar verdim. Şimdi 2-3 gündür günde 2 kez 500 mg bromelain ve quersetin alıyorum. Çok erken olmasına rağmen alerjimde fayda sağladığını düşünüyorum. Ancak bir yönüyle de sürekli kullanmak gerekirse nasıl olacak diye de düşünmeden edemiyorum. Alerjik rinitte ne kadar düre kullanmak, ne kadar ara verip ne zaman tekrar başlamak gerekir bilmiyorum. Yazınızda bahsetmişsiniz tabi ki okudum. Ama alerjik rinit için etki süresini kestiremiyorum. Öğretmenim, başka takviyeler de alıyorum migrenim için ve inanın hepsi birlikte maddi olarak zorluyor. Kas testi gibi uygulamaları sık sık yaptırmak da ayrı bir maliyet. Sürekli kullanım da zararları olur mu onu da bilmiyorum. Bu konularda bilginiz varsa aydınlstırsanız sevinirim🙏 Sağlıcakla kalın, sevgiler🌸
Selamlar. Her zaman doz, gün içindeki sıklığı dahi kişiye ve durumun derinliğine özeldir. Başlarken kendim dahi ne kadar kullanacağımı bilmiyordum. 3 kutu içtim. Şimdi 4.de, sabahları aç karnına tek doz ile devam ediyorum. Durumunuzu izleyip ona göre ilerlemelisiniz. Bir doktora danışmanız en doğrusu. 🙋 Geçmiş olsun.
Ben de yazınızı 2 kere okuyup soru isaretleri kalmadıktan sonra siparis verip 15 gündür gunde 2 kere 3 adet(yemekle bilrlikte) olmak üzere sindirim için kullanıyorum,coook şükür ki cok rahatladim,vucutta bromelain kalmamışsa demek ki 🙈🤭 bu değerli bilgi icin cok teşekkürler cunku ben bir suredir sindirim sistemimi duzenlemeye çalışıyorum, cok yorucu bir süreç, bu takviye cok iyi geldi gerçekten. (Normalde 2 gunde 1 tuvalete ugrarken simdi tam tersi,ki bu harika)Sagolun varolun bu degerli bilgiler icin 🤍🤍
Çok ağır bir grip geçirdim, günlerce geçmeyecek iltihaplı balgamı 4 günde neredeyse tamamen bitirdi. 600 mg sabah 600 mg akşam aç karna içtim. Mide rahatsızlığım yok, bana hiç dokunmadı. Bağırsaklar yönünden de kabızlık ya da ishal gibi bir etkisi olmadı. Sindirim sistemimi bildiğim için rahatça kullandım. Ek olarak sporda zorladığım diz kapağımdaki ağrıyı da geçirdi. Bu yazı ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler🌸
Bir kutu bitti.Vena….500 mg kullandım sabah akşam aç karnına.Baslarda birkaç gün mide bulantısı yapti.Burun kuruluğu oldu.Su gibi geniz akıntısı oldu, sanki sinüslerim boşaldı.Karpal tünel , fibromiyalji ve burktugum ayağımın ağrısı çok azaldı.🤓Cildim sıkılastı ve selülitlerede etki etti.Ama İkinci kutuya baslamaya tedirgin oldum Karaciğer enzim degerlerini yukseltebilecegini söyledi eczacı 🤷bilemedim.Bana göre olumsuz bir etki gözlemlemedim aksine çok faydalandım.
Selam. Hangi çalışmalarda böylesi etki görülmüş? Çörek otu yağı dahi o değerleri etkileyebilir, bu her an mümkün. Bedeninizi dinleyin.
Her zaman doz, gün içindeki sıklığı dahi kişiye ve durumun derinliğine özeldir. Başlarken kendim dahi ne kadar kullanacağımı bilmiyordum. 3 kutu içtim. Şimdi 4.de, sabahları aç karnına tek doz ile devam ediyorum. Durumunuzu izleyip ona göre ilerlemelisiniz. Bir doktora danışmanız en doğrusu. 🙋 Geçmiş olsun.
Ben malesef ac karnina kullanamiyorum denedin ve demir ilaci kullandigimdaki etkiyi yasadim yine (bas donmesi mide bulantisi vs) uzdu beni tek doz tok karna devam edeceğim
Bu bilgiye bu kadar kolay yoldan ulaşabildiğim.için minnettarım.ne kadar teşekkür etsem azdır. Unutmazsam günde 1500 mg a kadar çıkıyorum. Sinüzit tipi basagrim oluyordu. Alerjik rinitim,kulak ağrım, diş ağrım vardı..Hepsi hafifledi. İltihabi bı durum varmış demek. Şifayı verene şükürler olsun. Vesile olandan da Allah razı olsun.
Merhaba, story de görünce geldim hemen bromelain le tanış olmaya. Yan etkilerinde yer alan ‘nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı’ aşağılarda astımla ilgili başlıkta ‘ alerjilerin önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, tıkalı/burun akıntısı, kaşıntılı gözler, şişmiş lenf düğümleri, tıkanıklık ve nefes almada zorluk gibi semptomlardan muzdarip çoğu kişiye yardımcı olur.‘ bu bilgiler nefes darlığı olan birine tavsiye etmekte sorun.
‘ Alerjikse nefesle ilgili sorun ortadan kalkabiliyor, alerjik bir rahatsızlık yoksa nefes almada sorun yaşanabiliyor ‘ ?
Takviye olarak alındığında dikkat edilmesi gereken tüketim saatleri-dozları vb, ananas yerken de geçerli olur mu sorusu geçti aklımdan.
Teşekkürler, sevgiler…
Harika bilgiler Merih Hanım 😍 Emeğiniz için çok teşekkür ederim 🙏🌟🌼🍀
Bu bilgiye bu kadar kolay yoldan ulaşabildiğim.için minnettarım.ne kadar teşekkür etsem azdır. Unutmazsam günde 1500 mg a kadar çıkıyorum. Sinüzit tipi basagrim oluyordu. Alerjik rinitim,kulak ağrım, diş ağrım vardı..Hepsi hafifledi. İltihabi bı durum varmış demek. Şifayı verene şükürler olsun. Vesile olandan da Allah razı olsun.
Yaklasık 15 yildir ailecek bromelain kullaniyoruz. Agir bir siyatik ve omuz agrisindan komple kurtulduk ve bir daha nuksetmedi. Tum vaktinde gecmeyen agrili ve enflamasyonlu sorunlarda kullaniyoruz. Hicbir yanetkisini görmedik. Sadece esimin midesi hassas oldugundan dolayi gerektiginde 1-2 haftalik kurler uygulayarak kullaniyor.
Ihtiyac oldugunda; midenin durumuna göre problem gecene dek ackarnina 1 kapsul, gunde 1-3 kez kullaniyoruz. Saglam midesi olan sabah kalktigi gibi 1 kapsul alip, uzerine 1 saat boyunca su/sade kahve cay haricinde hicbirsey tuketmiyor. Midesi hassas olan ise her ögunden 2 saat sonra 1 kapsul alip yine uzerine 1 saat boyunca sade sivi disinda birsey tuketmiyor. Ki; bromelain enzimi bedenin gerekli yerinde tamir icin kullanilabilsin aksi takdirde tedavi amacli kullanilamiyor. Siyatik probleminde; hic araliksiz 3 ay kullanmistik.
merhaba ,
kas testi konusunda bilgi rica ederim.
bu test Bromelain kullanımı için hangi düzeyde önem taşıyor?
teşekkür ederim.
Efendim merhabalar. Biraz ayrıntılı anlatacağım ki sebep sonuç ilişkisine tam işaret edebileyim. Ben Merih hanımın bu yazısını okuduktan sonra kanallı dişimde tekrarlayan bir iltihap için kullanmaya başladım. Çünkü tekrar kanal tedavisi ve antibiyotik tedavisi olmasına rağmen iltihap geçmedi ve diş kökünün kesilmesi gündeme geldi. O sıralar iyot da kullandım, hem içtim hem gargara yaptım. Daha sonra geçmeyince tam o dişin üstüne bir sülük koydurdum. Sızlama şeklinde ağrı sürdüğü için iltihabın sürdüğü düşüncesi ile bromelain’e devam ettim. Fakat bu esnada çok da beklemediğim bir şey oldu. Daha öncesinde üst bacak ve karın bölgesinde terlemeye bağlı yüzeysel bir mantar oluşumu vardı. Aile hekimim muhtemelen pitriyasis versicalor demişti. Bunun için topikal mantar kremi yazdı, hatta sonrasında kapsül olarak da aldım aynı mantar ilacını ve gerçekten düzenli sürünce rengi biraz soldu fakat geçmedi. Ben iyot da sürdüm o bölgelere. Gözlemim iyotun mantarı daha da genişletip sıçrattığı oldu, tüm yüzeyi kaplayacak şekilde sürmüştüm. Orta Asya’da iyot iltihap tedavisi için çok kullanılır, fakat sürecekleri zaman kafes gibi çizgi çizgi sürerler. İltihap bu şekilde etrafa yayılmayıp ortaya toplanabiliyor. Ben yüzeye yaydığım için mantar da etrafa yayılmış olabilir. Ama dediğim gibi azalma da görmedim. Bu şekilde iyot tecrübem iyi olmadı. Ben de iyotu da mantar kremini de topluca bıraktım. Sonuç olarak şöyle oldu. Bir zaman farkettim ki bromelain sürecinde mantar gitmiş. Dişimle ilgili de aslında sülüğün iltihabı aldığı, var olan sızıya da yan dişteki yapısal bir durumun sebep olduğu ortaya çıktı. Yani dişle ilgili bir şey olmamış muhtemelen, ama mantara etki etmiş beklemediğim bir etki olarak. Dozajı da söyleyeyim. Gündüzleyin protein durumlarını çok takip edemediğimden, geceleri yatmadan 150 mg’lik 1 kapsül içiyordum.
Bir kaç sonuca vardım. Bunlar tabi ki benim tecrübelerim.
– Diş iltihabı için, özellikle tekrarlayan veya geçmeyen yoğun iltihapsa sülüğü ciddiye almak gerek.
– Diş iltihabında iyot gargarası pek etkili olmuyor anladığım kadarıyla, Dr. Hasan Hüsnü Eren’in de tecrübesi bu yönde idi.
– İyot her cilt durumuna uygun olmayabilir, dikkat etmekte yarar var.
– Ve asıl vurgulamak istediğim nokta: Bromelain’in, az dozajda kullansam da yüzeysel mantar durumumu geçirmesine vesile olduğuna şahit oldum, elhamdülillah.
Allah’a şükrediyorum. Merih hanıma da teşekkür ediyorum vesile olduğu için. Vesselam.
Merhaba , 20yaşımdan beri ağrılar ile hemhal olan biriyim. Önce bek fıtığı, dizlerde kist, bileklerde sinir sıkışması, boyunda düzleşme en sonda fibromiyalji. Hayatının 25 yılını ağrı ile geçirmiş biri olarak Merihle ve doktorlarımız la bu mecrada yollarımızın kesişmesi ile bir çok şeyi hayatıma geçirip en sonda bromelain kullanmaya başladım. Bacaklarımdaki ödem gitti fakat en önemlisi bacaklarımı kovıramayacsk kadar ağrım olurdu , ağrılarım azaldı. Atak dönemlerini daha kolay atlatıyorum. Şu anda ayaklardaki şişlik üzerine bir pazarlama olsada bu görünen dağın ucu sadece. Merih hanım tekrar teşekkür ediyorum, iyiki varsınız🙏
Merih hanım değerli emeğiniz için teşekkürler benim merak ettiğim ananas sirkesi için ne düşünüyorsunuz? Acaba tabletteki etkiyi verir mi?